Архів за Вересень 2017

Кінологи спілкувалися з дошкільнятами

 

До вихованців дошкільного навчального закладу (ясла садок) комбінованого типу №43 «Морська хвиля» завітали представники Черкаського обласного клубу службового собаківництва.

Чотирилапі друзі продемонстрували свої навики малечі. Сьогодні собаки стали акторами на сцені: танцювали під музику, стрибали через кільце та виконували команди дресирувальника. Все, аби здивувати вихованців дошкільного закладу. Були щирі посмішки та радість в очах.

Навчені собаки вміють виконувати більше 150 команд. Вони – найкращі друзі. Діти та собаки – істоти щирі, діти поки ще не вміють прикидатися, собаки не знають, що таке удавання в принципі. Тож, після завершення виступу можна було ближче поспілкуватися та сфотографуватися  і з німецькою овчаркою, бультер’єром, пінчером тощо.

«Наша команда заздалегідь планує такі зустрічі. Ми раді приносити радість дітям. Розширюємо географію. Плануємо і надалі влаштовувати кінологічні шоу», – розповів Дмитро Вовк – власник німецької овчарки, яка є неодноразовою переможницею різноманітних виставок.

 

IMG_20170912_105353 IMG_20170912_105352 IMG_20170912_105350 IMG_20170912_105349

 

Інформація про надходження бюджетних коштів у дошкільний заклад

Інформація

Про надходження бюджетних коштів для господарських потреб та утримання дошкільного навчального закладу № 43 «Морська хвиля»        в 2017 році.

 По статті КЕКВ 2210 “Предмети, матеріали, обладнання та інвентар”

Назва товару сума примітка
1 засоби гігієни, миючі засоби 7339,79 отримано
2 канцтовари (журнали відвідування, бланки меню) 1931,50 отримано
3 посуд 3945,00 отримано
4 Тумба з мийкою (кабінет щеплення), Мийка н/ж 9 група 1600,00

1150,00

отримано
5 Плитка облицювальна для стін та підлоги (кабінет щеплення) 1775,76 отримано
6 електротовари 1434,00 отримано
7 пожежний щит в комплекті 1700,00 отримано
8 заправка картриджа (принтер) 110,00 отримано
9 Повірка вагів на харчоблоці 437.00 виконано
10 Курси ц/з, ОП 2674,52 отримано
11 Перезарядка вогнегасників 800.00 виконано
12 Лампи освітлення 3150.00  

Бюджетні кошти по Програмі соціально-економічного і культурного розвитку міста

Вид робіт сума примітка
1 Заміна вікон 539239.00 Виконано
2 Ремонт покрівлі 314356.00 Виконано
3 Капітальний ремонт харчоблоку 238938.00 Виконано
4 Встановлення лічильників в теплопункті 80990.00 Виконано
5 Плита електрична 19240,00 Отримано
6 Пральна машина 18500,00 Отримано

Спонсорська допомога депутата ЧМР Кривошеєва І.А.:

  1. Ігрове обладнання на майданчиках /машинки -2, пісочниці – 2, лавочки – 2 /ПАТ «Азот»/
  2. Заміна ламп освітлення на території
  3. Встановлення щитка освітлення
  4. Косіння трави в літній період на території закладу.

Інформація

Про надходження бюджетних коштів для господарських потреб та утримання дошкільного навчального закладу

в підготовці до нового 2017-2018 навчального року.

 

Бюджетні кошти по Програмі соціально-економічного і культурного розвитку міста

Вид робіт сума примітка
1 Заміна вікон (44 вікна,11 дверей) 480000.00 Виконано
2 Ремонт пральні та кімнат гігієни гр.. №№ 3,6 800000.00 Виконується
3 шафа холодильна 238938.00 Виконано

 

По статті КЕКВ 2210 “Предмети, матеріали, обладнання та інвентар” (бюджетні кошти)

Назва товару сума примітка
1 засоби гігієни, миючі засоби 7339,79 отримано
2 канцтовари (бланки меню) 1546,00 отримано
3 посуд 3945,00 отримано
4 ремонт групового осередку гр.. №8 2180,00 виконано
5 ремонт підлоги (лінолеум гр..№9, роздягальня гр.. №5 5897,00 виконано
6 фарба 1250,00 виконано

Благодійні внески батьків

Назва товару сума примітка
1 придбані кухонні куточки гр.. №5,9.,11; шафи для миючих засобів гр.. № 6,8, постільна білизна, рушнички, килим на підлогу, тюлі в гр.. №№2,1,9,  

16160,00

 

виконано

2 придбані ігрові модулі, іграшки, стільчики дитячі, ліжка гр.. №№ 3,4,10.2,11,4  

6750,00

 

виконано

3 придбані зелені насадження для озеленення території гр.. №1, та територія  

3200,00

 

виконано

4 придбані екрани на радіатори гр. №№ 11,7,6,2,4 та коридор садового корпусу  

5839,00

 

виконано

5 фарба на фарбування майданчиків та коридорів  550,00 виконано

 

Спонсорська допомога депутата ЧМР Кривошеєва І.А.:

  1. Ігрове обладнання на майданчиках /машинки -2, пісочниці – 2, лавочки – 2 /ПАТ «Азот»/

2.Два  комп’ютери в кабінет психолога та спеціалістів

Напрямки діяльності педагогічного колективу дошкільного навчального закладу №43 «Морська хвиля» на 2017 – 2018 н. р.

1. Продовжити роботу над реалізацією в  дошкільному закладі ключових ідей освіти для сталого розвитку. Сприяти формуванню у дошкільників первинних компетенцій  ресурсозберігаючої  поведінки.

       2. Спрямувати зусилля педагогів на  набуття дошкільниками  життєвих компетенцій  у  різних видах діяльності,  зокрема трудової.  Формувати основні особистісні якості засобами предметно-практичної діяльності, як запоруки успішного входження малюка у світ праці  та  ефективного чинника  реалізації  завдань трудового виховання дітей дошкільного віку.

       3.  Продовжувати роботу над створенням сприятливих умов для активного впровадження в освітній процес  педагогічних інновацій, пріоритетності принципу активності дитини в  здобутті знань для формування особистості  дошкільника як активної, ініціативної, самодостатньої, здатної вчитися упродовж життя.

Перспективне меню

Орієнтовне двотижневе меню

/осінньо-зимовий період/

І тиждень

  Понеділок Вівторок Середа Четвер Пятниця
СН

І

Д

А

Н

О

К

Каша гречана 100/120

Яйце варене 0,5/1

Ікра кабачкова 40/50

Чай з лимоном 150/180/8

Батон 30/50

Масло 3,5/3,5

Сир твердий 7/12

Сирно-манний пудинг з морквою 120/130

Соус зі сметаною 40/50

Чай 150/180

Батон 30/50

Масло 3,5/3,5

Риба тушкована

з овочами 60/70

Пюре картопляне 100/120

Огірок солоний 40/50

Чай 150/180

Батон 30/50

Масло 3,5/3,5

Сирники зі сметанним соусом 120/130, 30/40

Напій кавовий з молоком 150/180

Батон 30/50

Омлет 30/60

Ікра кабачкова 40/50

Батон 30/50

Масло 3,5/3,5

Сир твердий 7/12

Чай з молоком 150/180

ОБ

І

Д

Суп гороховий 150/180

Капуста тушкована з м’ясом 130/160

Огірок солоний 40/50

Компот з с/ф 120/150

Хліб 20/40

Борщ зі смет. 150/180/6

Котлета м’ясна 60/70

Каша ячнева 100/120

Салат з буряка 40/50

Компот 120/150

Хліб 20/40

Суп овочевий 150/180

Плов з куркою 130/160

Салат з капустою 40/50

Компот 120/150

Хліб 20/40

Бурячник зі сметаною 120/180/6

Оладки з печінкою 60/70

Каша пшенична 100/120

Огірок солоний 40/50

Компот з с/ф 120/150

Хліб 20/40

Суп гречаний 150/180

Запіканка картопляна з м’ясом 130/160

Салат осінній 40/50

Напій з соком 120/150

Хліб 20/40

ВЕ

Ч

Е

Р

Я

Оладки з джемом 100/20

Какао з молоком 150/180

 

Суп молочний з вермішеллю 150/180

Напій кавовий 150/180

Хліб 25/30

 

Пудинг манний з родзинками 130/150

Какао 150/180

Хліб 25/30

Тефтелі рибні в червоному соусі 30/40

Пюре картопляне 100/120

Чай з лимоном 150/180/8

Хліб 25/30

Каша молочна

манна 150/180

Пиріжок з

повидлом 60/80

Какао 150/180

Хліб 25/30

 

Орієнтовне двотижневе меню

/осінньо-зимовий період/

ІІ тиждень

  Понеділок Вівторок Середа Четвер Пятниця
СН

І

Д

А

Н

О

К

Каша пшоняна 100/120

Котлета рибна 50/70

Салат із капусти 40/50

Чай 150/180

Батон 30/50

Масло 3/4

Вареники «ліниві» 120/130

Соус зі сметаною 30/40

Чай з лимоном 150/180/8

Батон 30/50

Масло 3,5/3,5

Омлет 60 Ікра бурякова 50Чай 150/180Хліб 25/35

Запіканка сирно-вермішелева 120/130

Соус зі сметаною 30/40

Напій кавовий 150/180

Батон 30/50

Масло 3,5/3,5

 

Рагу овочеве 100/120

Яйце варене 0,5/1

Чай з лимоном 150/180/8

Батон 20/40

Масло 3,5/3,5

Сир твердий 7/12

ОБ

І

Д

Борщ з

маслом 150/180

Плов з куркою 130/160

Салат із квашеної капусти 40/50

Компот із с/ф 120/150

Хліб 20/40

Розсольник зі

Сметаною 150/180/6

Котлети з печінки 60/70

Картопляне пюре 100/120

Салат із капусти 40/50

Компот 150/200

Хліб 20/40

Суп з галушками 150/180

Котлета м’ясна 60/70

Рагу овочеве 100/120

Огірок солоний 40/50

Наній з соком 120/150

Хліб 20/40

Капустняк зі

сметаною 150180/6

Вареники з м’ясом 130/160

Помідор солоний 40/50

Компот 120/150

Хліб 20/40

Суп гороховий 150/180

Котлети курині 60/70

Картопляне пюре 100/120

 40/50 Салат з буряків тушених 50

Компот 120/150

Хліб 20/40

ВЕ

Ч

Е

Р

Я

Оладки з джемом 100/120

Какао з молоком 150/180

 

Каша молочна

манна 150/180

Напій кавовий 150/180

Хліб 25/30

Каша молочна

 150/180

Батон 30/50

Чай з лимоном 150/180/8

 

Яйце варене 50

Вінегрет 100/120

Какао 150/180

Хліб 25/30

Каша молочна

гречана 150/180

Хліб 25/30

Напій кавовий 150/180

Булка 60/80

 

 

 

Харчування дітей дошкільного віку (3-7 р.)

     Раціональне харчування дітей дошкільного віку має велике значення у формуванні здоров’я. У цей період продовжують вдосконалюватися функції шлунково-кишкового тракту (розміри шлунка, кишок, печінки, підшлункової залози). У цьому віці в дітей починається зміна молочних зубів на постійні.
Причиною розвитку захворювань дітей дошкільного віку може бути: порушення структури харчування і технології його приготування. Внаслідок чого виникають наступні захворювання: – хронічні захворювання шлунка, дванадцятипалої кишки, жовчовивідних шляхів. З’являються чинники ризику щодо формування дегенеративних хвороб аліментарного походження, такі, як ожиріння, порушення опорно-рухового апарату, карієс зубів.
З цією метою розроблено набір продуктів тваринного і рослинного походження.
Добова норма білка має складатися з білків тваринного не менше як на 65% і з білків рослинного походження 35%.
Основним джерелом білків тваринного походження є молоко, сир, м’ясо, м’ясні вироби, субпродукти, яйця, риба, в яких містяться мінеральні речовини, фосфор і кальцій, вітаміни – ретинол, токофероли, кальциферол і групи В. Вони легкозасвоювані, стимулюють апетит, справляють позитивний вплив на процеси травлення.
Білки рослинного походження є в злакових (борошно пшеничне, житнє), крупах і бобових. Але білків у них набагато менше, ніж вуглеводів.
Цукор і кондитерські вироби рекомендується вживати. Дуже корисним є мед. Він містить багато мінеральних речовин, вітамінів, органічних кислот, а також ферменти, які прискорюють травлення. Мед легше перетравлюється і повніше всмоктується, ніж цукор, тому рекомендовано ним замінити цукор.
Жири в харчуванні дітей дошкільного віку нормуються шляхом поєднання жирів тваринного і рослинного походження за рахунок чого підвищується їх біологічна цінність.
Важливо вводити сезонні овочі та фрукти, які містять вуглеводи, вітаміни, органічні кислоти і мінеральні речовини.
Дітям дошкільного віку не рекомендуються кулінарні вироби, тушковане, печене, гострі страви, копченості, гірчицю, хрін.
Добовий раціон їжі розподіляють таким чином:
сніданок складає 25% добової енергетичної цінності. Сюди входять: овочевий салат, каша (або картопля), яйця, сир твердий чи м’який, гарячий напій (кавовий, какао, чай);
обід складає 30-35% добової енергетичної цінності. Сюди входять: не менше ніж три страви: 1-ша – суп, 2-га – м’ясна чи рибна страва з гарніром, 3-тя – солодке питво (компот, сік чи кисіль);
підвечірок складає 15-20% добової енергетичної цінності. Це може бути молоко, кефір чи простокваша, фрукти, ягоди, зефір, печиво;
вечеря складає 20% добової енергетичної цінності. Обов’язково дають овочеву, круп’яну чи сирну страву і один із напоїв – молоко, кефір, чай або настій шипшини.
Інтервали між прийманням їжі тривають 3,5-4 години.