Архів за Квітень 2019

Великодні свята у «Морській хвилі»

Відбулися родинні свята присвячені Великодню  у групах №10 та №5 /передшкільного віку/.

Музичні керівники Серебрякова Марина Геннадіївна та Борсук Лариса Леонідівна разом з вихователями груп та вихованцями підготували великоднє дійство, яке було насичене художніми номерами та хореографічними композиціями, конкурсами. Натхненно дзвеніли дитячі голоси про Великдень, писанку.

Діти познайомилися  із звичаями та обрядами свята, залюбки грали в традиційні великодні ігри. Великоднє свято мало піднесений настрій та чудову атмосферу.

ГРУПА №5 з вихователем СИСЕНКО Альоною Михайлівною
Рубрика: Наші будні  Відгуки закриті

Тиждень безпеки дитини

З 22 по 26 квітня 2019 року у закладі дошкільної освіти №43 «Морська хвиля» було проведено «Тиждень безпеки  дитини».

В рамках плану заходів Тижня поновлено матеріали осередків «Охорони праці» та «Інформаційно – довідкового куточку з питань безпеки дитини»,  забезпечено дітей у групах ігровим матеріалом для відпрацювання стереотипів поведінки в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій, створено  ігрові куточки безпеки; проведено заходи агітаційно–пропагандистського характеру з питань надзвичайних ситуацій та захисту від їх наслідків серед батьків, надано практичні поради щодо дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій та нестандартних побутових умов, надання першої долікарської допомоги;  перевірено наявність та поновлено, в разі необхідності, індивідуальні засоби захисту органів дихання та проведено конкурс дитячого малюнка «Безпека кругом нас очима дітей».

26 квітня було перевірено готовність закладу до проведення евакуаційних заходів у разі загрози виникнення критичних умов для безпечного перебування в приміщенні.

Підбиваючи підсумки констатуємо: евакуація у закладі дошкільної освіти відбулася за 14 хвилин. 193 дитини були присутні зранку, 9 дітей забрали батьки після 10-ї години.

Більше фото у фейсбук https://www.facebook.com/dnz43.ck.ua/

Рубрика: Uncategorized  Відгуки закриті

Група №4 подорожувала казковим потягом

Овчаренко Наталія Миколаївна, вихователь групи №4, підготувала до показу відкрите заняття для педагогів дошкільного закладу із сенсорного виховання в групі раннього віку «Подорож казковим потягом».

Рухлива гра «Перестрибнути через струмочок», дидактична гра «Збери грибочки і фрукти» та  «Зайти метелику свою квіточку» і «Зроби намисто для ляльки» надали можливість дітям закріпити свої навики з геометричних фігур, розвинути дрібну моторику рук та знання кольорів.

Гра “Збери грибочки і фрукти”
Рухлива гра “Перестрибнути через струмочок”

Гра “Зайти метелику свою квіточку”

Рубрика: Методична робота  Відгуки закриті

Харчування дітей від 1 до 3 років

З  1 до 2,5 року в дитини прорізується 12 зубів.

Дітям раннього віку рекомендується режим харчування з чотириразовим прийманням їжі і чотиригодинним інтервалом між ними. Найліпшим часом для прийняття їжі є такий: Сніданок – 8.00 – 8.30, Обід – 12.00 – 12.30, Підвечірок – 16.00, Вечеря – 19.00 – 19.30.
Рекомендований набір продуктів для дітей віком від 1 до 3 років:
хліб пшеничний, житній, борошно пшеничне, крупи, макаронні вироби, картопля, овочі різні, фрукти свіжі, сухі, кондитерські вироби, цукор, яйце, молоко, сир, м’ясо, риба, сметана, сіль, чай, кавовий напій.
Їжу потрібно правильно розподіляти за енергетичною цінністю та кількістю в окремі прийоми.
В меню для дітей цього віку необхідно використовувати продукти тваринного походження (молоко, м’ясо, риба, яйця) і різноманітні продукти рослинного походження (олія – соняшникова, соєва, кукурудзяна; крупи – гречана, вівсяна, перлова, пшоно, горох, квасоля; листяні овочі, коренеплоди, зелень, фрукти і ягоди, особливо вишні, абрикоси, сливи, горобина, яблука, персики, шипшина, смородина, чорниці, а також кавуни). Іноді доцільно давати до страв часник, земну цибулю, що мають бактерицидну і протизапальну дію . необхідно давати дітям фруктові та овочеві консерви, призначені спеціально для дитячого харчування, особливо в осінньо-зимовий період.

Їжа для дітей від 1 до 3 років має бути подрібненою. Страви мають бути м’які, кашкоподібні, у вигляді пюре, суфле, у вигляді тюфтельок, парових котлет, протертих чи дрібно нарізаних фруктів і овочів. Підготовка їжі має бути такою, як для дітей старшого віку.

Зразок меню для дітей віком від 1 до 1,5 років:

Сніданок:

  1. Каша будь-яка (200 г), вермішель з молоком + омлет (150/50) або пюре картопляне з паштетом з оселедця (150/50).
  2. Кава-сурогат, тобто не справжня, а “злакова”, або чай з молоком і цукром (150г).
  3. Хліб пшеничний з маслом і сиром (15/5/5).

Обід:

  1. Борщ вегетаріанський або на м’ясному бульйоні, або суп-пюре овочеве на м’ясному бульйоні.
  2. М’ясне пюре, м’ясо мелене, суфле м’ясне (100 г), кнелі або суфле рибне, або фрикадельки з овочевим гарніром (50/100).
  3. Сік, фруктовий напій або настій шипшини (100 мл).
  4. Хліб пшеничний і житній (10/10).
  5. Кава (“злакова”)

Підвечірок:

  1. Кефір (150 г).
  2. Печиво, сухарики домашні, булочка (15 г).
  3. Яблуко чи інші фрукти (35 г).

Вечеря:

  1. Овочеве пюре, картопляна запіканка або каша гречана з молоком (120 г).
  2. Сир з молоком або кефіром (40/20).
  3. Хліб пшеничний (15 г).
  4. Кефір (додатковий (100 мл)).

Зразок меню для дітей віком від 1,5 до 3 років:

Сніданок:

  1. Каша будь-яка (200 г), запіканка або пудинг сирний із молочним соусом (100/60).
  2. Чай або кава-сурогат з молоком та цукром (150 г).
  3. Хліб пшеничний з маслом (30/3).

Обід:

  1. Салат овочевий (40 г).
  2. Борщ вегетаріанський; розсольник, зелений борщ, овочевий суп або суп-пюре на пісному бульйоні (150 г).
  3. Котлети парові, тефтелі, м’ясо мелене, запіканка з м’ясом або рибне суфле з гарніром (картопляне пюре, гречана каша, овочі тушковані) – 60/100 г.
  4. Сік фруктовий (50 г) або напій (100 г).
  5. Хліб пшеничний і житній (10/10 г).

Підвечірок:

  1. Кефір (150 г).
  2. Печиво (15 г), або здобна булочка (50 г), або пиріг з варенням (60 г).
  3. Яблуко (35 г) або інші фрукти.

Вечеря:

  1. Тефтелі рибні + картопляне пюре під соусом (70/13), або омлет з овочевою запіканкою (50/150), або каша гречана з молоком + тушкована з молоком морква (70 г), або м’ясо-овочева запіканка під соусом.
  2. Кефір (150 г).
  3. Хліб пшеничний (15 г), житній (10 г).

В проміжках між годуваннями не потрібно пропонувати дітям печиво, булочки, тим більше солодкі кондитерські вироби – це порушує ритмічність травних процесів, апетит, що несприятливо впливає на режим сну і активності дитини. Небажано давати також солодкі фруктові соки.

Питний режим

Для пиття між прийомом їжі дітям можна пропонувати свіжу кип’ячену охолоджену до кімнатної температури воду або неміцний чай без цукру з додаванням 1-1,5 чайної ложки лимонного соку (або шматочка лимона), що добре втамовує спрагу. Не рекомендують малюкам споживати газовану воду, а також такі напої як фанта, кока-кола, пепсі-кола.

Естетика харчування

Меню дитини необхідно урізноманітнити, щоб воно не повторювалося не тільки на протягом дня, але й тижня. Потрібно брати до уваги те, що в цьому віці діти стають більш уважними і розбірливими щодо зовнішнього оформлення страви, сервірування столу.

Малюк буде відмовлятися від одноманітної, неакуратно приготованої і несмачної їжі або споживати її без бажання. Такі страви можуть пригнічувати апетит дитини, в той час як смачно приготовлені й гарно прикрашені – стимулюють апетит, краще перетравлюються і засвоюються.

Рубрика: Консультації з харчування, Медики радять  Відгуки закриті

Педагогічна нарада

Відбулася педагогічна нарада ” Мова, як виразник мовно-національної вихованості народу”

Більш детально про що йшла мова можна дізнатися за посиланням

Рубрика: Методична робота  Відгуки закриті